Shotgun Kuralları
Genel Kurallar
1. Shotgun, sağ ön koltuk için kullanılan bir terimdir. shotgun bağırmak=calling shotgun
2. Araba sahibi koşulsuz shotgun hakkına sahiptir, ancak bu hakkını kurallar dahilinde belirtilen durumlar dışında devredemez. (Bkz. Madde 8)
3. Shotgun diye bağıran ilk kişi ön koltukta oturma hakkını kazanır.
4. Shotgun sadece bağırılırdığında veya denildiğinde geçerlidir. “kimse shotgun dedi mi?” cümlesindeki shotgun kelimesi, shotgun hakkı sağlamaz.
5. Arkada 3 ya da daha fazla kişi oturacaksa "not bitch" diye bağıran ilk kişiler ortada oturmaz. 4 kişi arkadaysa 2 kişi not bitch hakkını kullanabilir.
6. Beraberlik halinde, taş kağıt makas'a başvurulur. (bkz taş kağıt makas kuralları)
7. Bağırmayı en az bir tanık duymalıdır. aksi halde bağırma geçersiz sayılır. bağırmayı duyup da inkar eden geydir. sürücü ya da araba sahibi affedene kadar bitch oturur.
8. Gidilen mekandaki iş bitmeden bağırılan shotgun geçersizdir.
9. Mekanın içinde bağırılan shotgun geçersizdir. Bağırmak için her yolcunun dışarıda olması gerekmez.
10. Arabaya gitme işlemi başlamadan bağırılan shotgun geçersizdir.
11. Eğer iş dışarıdaysa, araba görülmeden bağırılan shotgun geçersizdir.
12. Geçersiz shotgun bağıran kişi, o yolculukta bitch oturur.
13. Shotgun bağıran kişi, ayakkabı ya da terlik giyiyor olmak zorundadır.
14. Shotgun kadın erkek ayrımı yapmaz. herkes kurallara tabidir. ancak araba sahibi shotgun hakkını eşine, manitasına, partnerine ya da para karşılığı bu konumlardan herhangi biri durumunda bulunan birine devredebilir. Devralan kişi hakkını reddederse, ilk shotgun bağıran shotgun hakkını kazanır
15. Shotgun bağırmada bir limit yoktur. Herkes, diğer yolculara acımaksızın istediği kadar bağırabilir.
16. Eğer kimse shotgun bağırmazsa, shotgun kapı koluna ilk dokunan shotgun bağırmış sayılır.
17. Shotgun hakkı kazanan kişi bu hakkını devredemez. Ancak devretmek istediği kişinin doktor raporlu bir konuşma bozukluğu varsa, bu kural yoksayılabilir.
18. Araba sahibi, kuralları yorumlamak ve gerekli açıklamayı yolculara yapmakla hükümlüdür. Çıkabilecek tartışmalarda istediği yolcudan shotgun hakkını alma hakkına sahiptir. Ancak keyfi kararlar alırsa. Yolcuların oy çokluğuyla, shotgun hakkını kaybeden kişiye tüm hakları geri verilebilir.
19. Shotgun kurallarını kabul etmiş bir araba sahibinin arabasına binen herkes bu kuralları kabul etmiş sayılır.
Özel Kurallar
1. Yolculardan birisi, muhtemelen Aycan, eğer kusacak gibiyse ön camı rahatlıkla kullanabilmesi için shotgun hakkı ona verilir.
2. Eğer sürücü yolu bilmediğini kabul ederse, ve yolu bilen sadece bir kişi varsa shotgun hakkı o kişinindir. Kabul etmeme hakkı vardır.
3. Eğer Mutullah Şişmanlığı derecesinde bir şişman bir kişi yolcuysa, sürücü ya da araba sahihibi shotgun hakkını o kişiye verebilir.
4. Shotgun üzerine laf yoktur. Shotgun Double Barrel, Laser gibi terimler Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde geçersizdir. Ancak, eğer sürücü ya da araba sahibi tartışmadan bıkarsa yarış bağırabilir. Bu durumda, arabanın herhangi bir kısmına ilk dokunan shotgun hakkını kazanır.
5. Shotgun oturan kişi, eğer erkekse, navigatordur. Kaçırılan sapak ve park yerlerinin sorumluluğunu üstlenir.
6. Shotgun oturan kişi, eğer arabadan sadece kendi işi için (para çekmek, evden bi şey almak) arabadan inip 5 dakika içinde geri dönmezse shotgun hakkını kaybeder.
7. Shotgun hakkına sahip kişi, kapılar tam açılırken kapıyı açmaya çalışıp başarısız olursa, hakkını kaybeder.
8. Eğer bir kişi arabadan 5 dakika içinde inecekse shotgun bağıramaz. Bağırsa dahi hakkı kazanamaz.
9. Bir kişi her koşulda sürücüyü şöför gibi göstermemek için öne oturmalıdır.
10. Eğer birden fazla araba varsa, shotgun’dan sonra araba sahibinin ismi söylenir. Örn: Shotgun Kemal. Takma isimler kabul edilir. Örn: Shotgun Komutan.
11. Eğer sadece bir yolcu, diğer yolcular gittiğinde arabada kalırsa shotgun hakkını kazanır.
Shotgun Oturma Yükümlülükleri
1. Shotgun oturan kişi, sürücü ya da araba sahibinin onayıyla radyo, teyp ve klimayı ayarlamakla yükümlüdür. Ancak, arkada oturanların görüşüne başvurmalıdır. Eğer görevlerini başarıyla yerine getiremezse (yolcular radyoda reklam dinlemek zorunda kalırlarsa, çok üşürlerse), shotgun hakkı sürücünün kararıyla elinden alınabilir.
2. Dörtlü sinyaller, torpido gözü, arka pencere defrosterı, ışıkları açıp kapama da sürücünün isteğiyle shotgun oturan kişiye verilebilir. Bu eylemlerden biri sürücüden izinsiz olarak gerçekleştirilirse, kişi shotgun hakkını kaybeder.
3. Shotgun oturan kişi, arabadaki çöpleri dışarıdaki çöp kutularına basket atmayı denemekle yükümlüdür. Basket olmazsa, shotgun hakkını kaybetmez. Kendisiyle dalga geçilebilir.
4. Shotgun oturan kişinin, diğer sürücüler eğer hak ettilerse, onlarlı ridikule etme yeteneği olmalıdır. Sürücünün izni gereklidir. Dalga geçilecek kişinin cinsiyet, boy, kilo, kas ve sosyo-ekonomik konumu göz önünde bulundurulmalıdır.
5. Shotgun oturan kişi kadınsa, diğer arabalardaki kızları gidilen yere davet etme yeteneği ve isteğine sahip olmalıdır.
not: yazdığımı okumadım. yanlışları ve eksikleri düzeltelim, düzelttirelim
0 yorum:
Yorum Gönder